Villiyrttejä, vaelluksia ja työnohjausta lääkäreille Savitaipaleen Viktorinrannassa
sekä yönyliretki Repoveden kansallispuistoon 10.-16.5.2021

Koulutuksellinen sisältö: 

 

Tämän viikon aikana tutustumme työnohjaukseen kokemuksellisen oppimisen keinoin. Toteutamme Balint-tyyppisten työnohjausryhmä istuntojen prosessin, jossa keskustelujen lähtökohtana on jokin vapaasti muistellen kerrottu potilastapaus tai muu pohdintoja aiheuttanut tilanne kertojan työssä. Ryhmäkeskustelut ovat luottamuksellisia. 

 

Vaellusten aikana käymme läpi tutkittua tietoa metsän ja luonnon sekä kasvisruoan terveysvaikutuksista ja tutustumme kotimaisiin villiyrtteihin. Vaellukset tukevat metsän ja luonnon sekä kasvisruoan terveysvaikutusten pohtimista ja tiedon omaksumista. Pohdimme myös tutkitusti todettua faktaa, että terveyteen ja ympäristöön vaikutetaan samoilla keinoilla muun muassa ekologisuuden ja luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta. 


 

Ohjaajat: 

 

LT, työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkäri, lääkärikouluttaja, Balint-työnohjaaja Martina Torppa, 

LL, työterveyshuollon erikoislääkäri, asiantuntijalääkäri, erä- ja luonto-opas Maarit Lindström

ja apu-oppaana erikoishammasteknikko Kari Hiltunen (melontaretki ja Repoveden vaellukset)


 

Lisätiedot: 

 

Majoitus: 

 

Duodecim-seuran Viktorinrannan loma-asunnot, 3 kpl, sijaitsevat Savitaipaleella, kirkasvetisen Kuolimo-järven rannalla, osoitteessa Säkniementie 211 A. Lappeenrannasta on 40 km, Mikkelistä 80 km ja Helsingistä 200 km. Savitaipaleen kirkonkylä ruokakauppoineen on vain 5 km päässä. Olemme varanneet mökeistä suurimman, Matti-mökin, 124m2, jossa keittiö, oh, mh, tilava parvi, iso sauna, yhteensä 8 yöpymispaikkaa 

(2 h mh ja parvi, jossa 6 petipaikkaa). 

 

Tutustu Viktorinrantaan oheisesta linkistä: 

https://www.youtube.com/watch?v=JYs25KlTpEY

 

(Matti-mökki on varattu meille jo su-illasta 9.5.21, jolloin pitkämatkalaisten on mahdollista majoittua siihen. Varsinainen yhteinen ohjelma alkaa 10.5.21.)  

 

Ruokailut:

 

Kokkailu sujuu omatoimisesti majapaikan keittiössä. Parina päivänä voimme hyödyntää alueen ravintolatarjontaa. Aamupalat kannattaa varata jokaiselle aamulle, ja kahdelle kokopäiväretkelle Repoveden kansallispuistossa tarvitset reppuun lounaseväät. Lisäksi tarvitset illallista ja (keitto)lounasta sekä runsaasti välipalaa vaelluksille (kuten esim. voileipää, kahvileipää, hedelmiä, patukoita, suklaata, rusinoita, pähkinöitä jne.) Yhdessä laitamme kasvisruokaa, ja ruoan laittamiseksi villiyrteistä tarvitaan esim. kermaviiliä, (ranskan)kermaa, sipulia, juustoa, pastaa, rypsiöljyä jne. Sovitaan näistä ennen vaellusviikkoa, kuka tuo mitäkin. 

 

Varusteet:

 

Sään edellyttämät vaellusvarusteet, mukaan lukien sisään ajetut vaelluskengät ja -sukat ja kävelysauvat, sadevaatteet, juomapullo ja retkiruokailuvälineet + kuksa tai vastaava muki kuumaa juomaa varten. Päiväreppu. Istuinalusta. Päähine, esim. huivi tai lippis. Aurinkolasit ja aurinkovoide. Pienet ea-välineet ja tarvitsemasi lääkkeet, esim. allergia- ja särkylääke voi olla tarpeen. Toimiva matkapuhelin, laturi ja vara-akku. Uintia ja saunaa varten tarvitset uimapuvun, laudeliinan ja pienen pyyhkeen, omaa hikilenkkiä tms. varten lenkkivarusteet. Kevyemmät, esim. lenkkikengät toimivat myös melonta jalkineina. Sisäohjelmaa varten oloasu tai muut mukavat vaatteet, yöpaita, jos käytät. Jos silmälaput tai korvatulpat auttavat nukkumistasi kotona, ota nekin mukaan tarvittaessa. 

 

Kansallispuiston varauskodassa yöpymistä varten tarvitset lisäksi makuualustan, makuupussin ja retkityynyn. Suosittelemme ilmatäytteisiä makuualustaa ja tyynyä. Helppo aamupala on esim. pikapuuro. Oppailla on iso 3 litran pannu, jossa voidaan keittää ensin kaikkien tarvitsemat puuro ja ruokavedet ja sen jälkeen kahvit/teet. 

 

Viikon hinta:

 

850 euroa sisältäen mökkimajoituksen loppusiivouksineen sekä yön varauskodassa, savusaunan, työnohjauksen ja opastuksen, villiyrttineuvonnan sekä tuloaamun horta brunssin ja retkien nokipannukahvit ja teet. Makuupaikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.  Mukaan voidaan ottaa 8 osallistujaa. 

 

Matkat: 

 

Omin kyydein/kimppakyydein/julkisin liikennevälinein Savitaipaleen Viktorinrantaan ja takaisin.  Myös retket omin/kimppakyydein. Jos käytät julkisia kulkuneuvoja, kerro siitä jo ilmoittautuessa, niin otamme sen huomioon retkiä suunniteltaessa ja tarvittaessa autamme kuljetuksissa. 

 

Ilmoittautuminen:

 

kivitaskuhiking@gmail.com

 

Tärkeää myös:

 

Viikolle ei voi osallistua, jos saa hengitystieinfektion oireita, ja peruutus on mahdollista ja toivottavaa tässä tapauksessa vielä edellisenä päivänä, mutta ilmoitathan sairastumisesta mahdollisimman varhain. Siinä tapauksessa palautamme osallistumismaksun täysimääräisenä ja ilmoitamme mahdolliselle varahenkilölle. 

Kerro myös mahdollisista muista terveyshaasteista, jos epäilet niiden aiheuttavan rajoitteita, jotta voimme arvioida mahdollisuutesi osallistua retkille turvallisesti. 

 

Koronarokotuksen hankkiminen on suositeltavaa.  

 

Varmista, että matkavakuutuksesi kattaa myös vapaa-ajan liikunnan.