Varusteluettelon lisätiedot

 

1.Päiväretki 

Päiväretki talvi/kevät/syksy:


Päiväretkelle tarvitset säänmukaiset varusteet mukaan lukien sadevaatteet (kesälläkin) ja sisään ajetut vaelluskengät ja kävelysauvat. Kylmään vuodenaikaan (alle 10 astetta Celsius) ja erittäin tuulisella säällä tarvitset kerrospukeutumista, aluskerraston lisäksi toisen lämpimän kerroksen ja lisäksi tuulen- ja vedenpitävän päällyskerroksen, kuoritakin ja -housut tai vastaavat, hanskat, pipon ja kaulahuivin sekä villaiset sukat. Talven pakkassäässä tarvitset lisäksi joko erittäin lämpimän pintakerroksen, kuten topatut takin ja housut tai lisäkerroksen paksua materiaalia, kuten villapaita ja -housut ja erittäin kylmällä säällä voit tarvita molemmat.  Käsineet ja päähine voivat olla vastaavasti paksumpaa ja lämpimämpää materiaalia, kuten topattuja ja/tai turkista sisältäviä, sukat mieluiten villaa ja joskus tuplakerros niitä, mutta varmista, ettei kengissä ole liian ahdasta. Kylmällä viimalla ja kovalla pakkasella voi tarvita myös kasvojen suojaamista esim. kommandopipotyyppisellä päähineellä, joka jättää vain silmät ja suun paljaaksi. Tuubihuivi on myös hyvä vaihtoehto kasvojen suojaamiseen.  Muista, että tuuli lisää pakkasen purevuutta ja kesälläkin etenkin pohjoistuuli voi muuttaa kauniin päivän viileäksi. 

 

Päiväretki kesä:

 

Kesälläkin tarvitaan kerrospukeutumista vaatteiden helppoa vähentämistä ajatellen. Aamut ja illat voivat olla viileitä ja keskipäivällä on yleensä kuuminta. Pukeudu kerroksittain siten, että alin kerros on hihaton tai lyhythihainen urheilu- tai t-paita ja sortsit tai lahkeista lyhennettävät vaellushousut. Auringonpolttamia ja muita -haittoja estät parhaiten pään/niskan/korvat suojaavalla päähineellä/huivilla ja aurinkovoiteella sekä aurinkolasein.

Reppuun on hyvä varata lisävaatetta, kuten esim. toppaliivi tai kevyttoppatakki taukotakiksi.

 

Muut varusteet:

 

Istuinalusta lisää mukavuutta taukojen aikana. Yleensä tarvitaan omat eväät ja retkiruokailuvälineet sen mukaan mitä syö ja juo. Oma kuksa tai muu tukeva juoma-astia on tarpeen kuumaa juotaessa, kesähelteellä on juomapullo välttämätön. Välipalaa (esim. rusinoita, pähkinöitä, välipalapatukoita, hedelmiä, suklaata) on hyvä ottaa mukaan riittävästi. Talouspaperia, wc-paperia ja kosteuspyyhkeitä, jopa käsidesiä, on hyvä pitää repussa aina varalla. Pienet ensiapuvälineet sisältäen hieman laastaria, rakkolaastaria ja särkylääkettä, ehkä tukisiteen ja hiertymiä rauhoittavaa voidetta on myös hyvä pitää mukana; hyttysaikaan ja siitepölyjen kiusatessa hyötyä on antihistamiinista. 


Turvallisuutta lisää toimiva matkapuhelin ja vara-akku sekä paperinen kartta ja kompassi. Nämä ovat oppaalla luonnollisesti aina repussa mukana samoin kuin ensiapuvälineet ja -ohjeet mahdollisia hätätilanteita varten. Puhelimeen on hyvä ladata 112 Suomi- sovellus, joka antaa samalla puhelimen sijaintitiedot hätänumeroon soitettaessa. 


Oppaalla on puukko ja tulentekovälineet, joilla teemme tulet vaativissakin olosuhteissa. Oppaalla on myös nokipannu, jolla keitämme vedet kahvia, teetä ja mahdollisia kuivamuonia varten. Kuusamon vaellusretkikohteissa, kuten Oulangan kansallispuistossa ja muissakin kansallispuistoissa on yleensä mahdollista ottaa vesi luonnosta, joten sitä ei tarvitse kantaa mukana kuin sen verran, mitä tarvitsee vaelluksen ensimmäisellä osuudella. 
Tavalliset lenkkitossut eivät ole riittävä jalkinevalinta vaelluksille edes kesällä, sillä puronylityspaikat, kosteikot ja suot voivat joskus olla niin märkiä, että jalat kastuvat. Kylmään vuodenaikaan voi tarvita lisää pitoa, ja kosteutta kestävät lämpimät nastajalkineet voi olla paras valinta liukkaalla kelillä, jolloin myös kävelysauvat tuovat kulkuun lisää vakautta.  
Vaellusvauhti on rauhallinen ja määräytyy osallistujien halun ja kunnon mukaan. Pidämme säännöllisesti juomataukoja ja tarvittaessa taukoja esim. kuvaamista varten. 

 

2. Puolipäiväretki

Puolipäiväretket ja lyhyemmät kävelyt:


Puolipäiväretkellä vaatimukset eivät ole yhtä tiukat varusteiden suhteen, mutta hyvin varustautuneena nautit puolipäiväretkestäkin enemmän ja selviydyt paremmin esim. säätilan nopeasta muutoksesta. 

3. Lyhyemmät kävelyt


Lyhyemmille kävelylenkeille riittävät tavalliset kevyet ulkoiluvaatteet, kävelykengät tai lenkkitossut, jopa kumisaappaita voi käyttää sadesäällä, jolloin on tarpeen myös sadetakki. Muutenkin on tärkeää pukeutua sään mukaan, sillä silloin voi keskittyä muuhun, kun ei viluta tai toisaalta ole liian kuuma. 
Pieni reppu tai laukku, johon voi laittaa varavaatetta, on hyvä olla mukana. 
Kävelylenkin vauhti on hidas tai hyvin hidas, jotta keskustelu onnistuu. Tarvittaessa pidämme taukoja ja istumme. 

 

 

Andalusian vaellukset:

 

Jokipatikka on helppoa kulkua jokea pitkin, mutta edellyttää kenkiä, jotka saavat kastua ja kulua. 

Kevyet vaelluskengät, polkujuoksukengät tai maastokuvioiset lenkkarit ovat myös tarpeen. Vaellussauvat ovat suositeltavat, samoin juomareppu ja vähintään juomapullo, etenkin kuumalla säällä. Uimapuku on tarpeellinen lähes päivittäin, ja se on hyvä pukea valmiiksi alle etenkin jokipatikalle lähtiessä. Sortsit ja t-paita- tyyppinen pukeutuminen riittää perusvarusteeksi. Kerrospukeutumis- ja vaihtovaatetta ja pikku pyyhe tarvitaan mukaan päiväreppuun. Tarvitset evästä, välipalaa ja juotavaa ja retkiruokailuvälineet sen mukaan, mitä syöt. Ota mukaan termospullo kahvia/teetä varten ja retkitermos, jos haluat nauttia lämmintä ruokaa. Istuinalusta voi olla hyödyllinen osassa retkiä, muista myös aurinkolasit ja -voide sekä päähine. Pienet ensiapuvälineet ja pieni pakkaus kipu- ja allergialääkettä voi olla tarpeen. Tuulen ja kevyen sateen pitävä ohut takki kannattaa pakata myös mukaan, samoin pitkälahkeiset housut piikkipensaiden varalta. Joku lämmin kerros myöhäisiä iltoja ja aikaisia aamuja varten voi olla tarpeen. 

Ota mukaan yöpaita ja varaa mukaan myös korvatulpat/silmäsuojus, jos olet herkkäuninen. Valitse rennot vaatteet, joissa viihdyt.