Työnohjausvaellusviikko lääkäreille Espanjan Andalusiassa 15.4.-21.4.2023

 

Työnohjausvaellus lääkäreille Espanja 15-21.4.2023

 

 

Tällä viikolla teemme rauhallisia päiväretkiä Andalusian parhaissa luontokohteissa ja koetuilla vaellusreiteillä, joiden pituudet ovat pääosin 12- 14 km, ja matka majapaikalta kohteeseen on noin 20-50 km (+ yksi pitempi matka Nerjaan, jossa jokipatikka Rio Chillar 14 km). Käytämme kuljetuksiin Kivitaskun 8 hengen pakettiauton lisäksi vuokrattua tila-autoa (oppaat kuljettajina). 

 

Viikkoon sisältyy koulutetun ja kokenen lääkärityönohjaajan ohjaamana kliinisen työnohjauksen prosessi, joka toteutetaan Balint-menetelmää käyttäen. Siinä ohjauskeskustelujen lähtökohtana on osallistujien vapaasti kertomat kliiniset potilastapaukset tai -tilanteet, joiden pohjalta reflektoidaan yhdessä.

Ryhmäkeskustelut ovat luottamuksellisia.  

 

Vaellukset tukevat luonnon terveysvaikutuksiin liittyvien tutkimusten pohtimista ja tiedon omaksumista. Jaamme kokemuksia ja kokeilemme luontolähtöisten menetelmien käytön mahdollisuuksia lääkärin työssä. Käsittelemme aihetta koulutuksellisessa osuudessa sekä käytäntöä luontoympäristössä.  

 

Majapaikkamme, viehättävä huvila Cubo´s Villa La Cascada, sijaitsee retkikohteisiin nähden keskeisesti pienessä Coinin kylässä 40 km Malagasta länteen. Ympärillä on vehreää luontoa ja vuoristonäkymiä. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ohjaajat: 

 

Martina Torppa, LT, työterveyshuollon ja yleislääket. erikoislääkäri,

lääkärikouluttaja, johdon ja esimiesten työnohjaaja (MIF), Story jäsen,

Balint-ryhmätyönohjaaja,

 

Maarit Lindström, LL, työterveyshuollon erikoislääkäri, asiantuntijalääkäri,

luonnon terveysvaikutuksista vakuuttunut erä- ja luonto-opas, sekä

 

Kari Hiltunen, erikoishammasteknikko, kokenut luontoliikkuja ja eränkävijä,

toinen vaellusopas, 

 

Kivitasku -hiking 

 

Ilmoittautuminen:

kivitaskuhiking@gmail.com, ks. lisätiedot: www.kivitasku-hiking.fi

 

Ryhmän koko on 8–12 henkilöä ja paikat varataan ilmoittautumisjärjestyksessä majoittuen ensisijaisesti 2 hengen huoneissa (yksi 3hh), mutta ilmoittaudu viimeistään 30.11.22 mennessä! 

Tarvitessasi lentokenttäkuljetusta ilmoitathan myös lentoaikataulusi mahdollisimman pian. 

 

Ohjelma

 

La 15.4.23: Saapuminen Malagaan, kuljetus Coiniin, majoittuminen ja tervetuloa!

Majoittuminen huoneisiin klo 18.30 mennessä. 

Klo 19 huvilan terassilla: iltapalaa, tervetulosanat, esittäytyminen, viikon ohjelman läpikäynti ja varusteiden tarkistus. 

 

Su 16.4.23: Työnohjauksen aloitus ja Andalusian ”Pieni karhunkierros”, Benahavis-Rio Guadalmina-Benahavis, 12 km

klo 9–10 Aamupala/brunssi 

klo 10–11 Johdanto työnohjaukseen, Martina

klo 11.30 lähtö vaellukselle

Vaellus noin klo 12.30–17.30 sisältäen lounasevästauon, mahd. uimatauot, juoma- ja kahvitauot. 

Paluu, uinti meressä ja iltaruokailu noin klo 19 alkaen rantaravintolassa, San Pedro Alcantara 

 

Ma 17.4.23: Työnohjaus ja retki Istaniin, Canada de Infiernon parhaat palat+ Sierra Blancan laakso, 12 km 

klo 8–9 Aamupala/brunssi 

klo 9–10.30 Työnohjaus, Martina

klo 11 lähtö vaellukselle

Vaellus noin klo 12–17 sisältäen tauot 

Paluu majapaikkaan noin klo 18 mennessä

Luontomenetelmien käyttö lääkärin työssä, perusteet klo 18.30–20, Maarit

Yhteinen illallinen klo 20 alkaen huvilan terassilla

 

Ti 18.4.23: Työnohjaus ja Pico de La Concha, Sierra Blancan korkeimman huipun valloitus, 1215 m, 13 km

klo 8–9 Aamupala/brunssi 

klo 9–10.30 Työnohjaus, Martina

klo 11 lähtö vaellukselle

Vaellus noin klo 11.30–17.30 sisältäen tauot

Illallinen La Refugio de Juanarin tai Castillo de Mondan ravintolassa vaelluksen ja mahd. uima-altaan jälkeen noin klo 18.30, ja illallisen yhteydessä jaamme kokemuksia luontolähtöisistä harjoitteista, kuten esim. aistipolun tai mielipaikan käyttö ja niihin soveltuvat asiakasryhmät, Maarit vetää keskustelua

Paluu majapaikkaan noin klo 21–21.30

 

Ke 19.4.23: Työnohjaus ja Marbellan takametsän rengasreitti Arroyo de Guadalpinia seuraten luostariraunioille ja kalliorinteitä takaisin, 7 km

klo 8–9 Aamupala/brunssi

klo 9–10.30 Työnohjaus, Martina

klo 11. lähtö vaellukselle

Vaellus noin klo 11.30–15 sisältäen lounasevästauon, juoma- ja uimatauot 

Vierailu Marbellan vanhassa kaupungissa noin klo 15.30–17.30

Illallinen Marbellan rantamaisemissa, ravintola Camuri, Paseo de las Cuchis, Marbella klo 18–20; jatkamme kokemusten jakamista luontolähtöisistä harjoitteista, Maarit

Paluu majapaikkaan klo 21 mennessä

 

To 20.4.23: Työnohjaus ja jokipatikka Rio Chillar, Nerja, 14 km

klo 8–9 Aamupala/brunssi 

klo 9–10.30 työnohjaus, Martina

klo 11. lähtö vaellukselle

Vaellus klo 12.30–18 sisältäen lounasevästauon, uima- ja muut tauot

Paluu majapaikkaan klo 19.30 mennessä 

Pizzaillallinen (ja yllätysjälkiruoka) majapaikassa klo 20 alkaen; pohdimme luontolähtöisten harjoitusten käytön mahdollisuuksia eri potilasryhmissä, Maarit


 

Pe 21.4.23: Työnohjauksen ja koulutuksen päätös ja huoneiden luovutus

klo 8–9 Aamupala/brunssi 

klo 9–10.30, työnohjauksen päätöskeskustelu, Martina 

Klo 10.30–11 Mitä luontolähtöisiä menetelmiä jäi käyttöön? Maarit

 

Huoneiden luovutus ja pakkaukset kotimatkaa varten. 

Muista palautteet, kiitos!

 

Lentokenttäkuljetuksen kellonaika sovitaan myöhemmin vastaamaan lentoaikataulua.

 

Hyvää kotimatkaa!

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisätiedot:


 

Hinta:

1490 euroa sisältää: alv:n, majoituksen 2hh (tai yhdessä 3hh) huoneessa lakanoin ja pyyhkein (1hh lisähinta 290e), työnohjauksen, koulutuksen, vaellukset, opastuksen retkillä ja oppaiden muut palvelut, kuten kuljetukset kohteisiin ja yhteisen lentokenttäkuljetuksen tullessa ja lähtiessä ohjelman mukaiseen aikaan, tervetulotarjoilun, 2x illallisen majapaikassa juomineen (toinen on yhdessä valittu teemaillallinen ja toinen pizzailta) ja aamiaistarvikkeista yhdessä valmistetun aamiaisen/brunssin päivittäin. 

 

Ravitseva aamupala/brunssi sisältää mm. kahvia, teetä, mehua, leipää, leikkeleitä, jugurttia, mysliä, puuroa, munia ja hedelmiä. Halukkaat saavat kahvia/teetä myös termospulloon vaellusevääksi tarvittaessa.

 

Hinta ei sisällä lentomatkoja, vaelluseväitä ja välipaloja, ravintolaruokailua x3. 

 

Työnohjaus:

Työnohjaus on oman työn tutkimista, arviointia ja kehittämistä, joka tapahtuu koulutetun työnohjaajan ohjaamana yksilötapaamisissa tai ryhmässä. Se on työhön, työyhteisöön ja omaan työrooliin liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden yhdessä tulkitsemista ja jäsentämistä keskustelujen kautta.  

Lääkärit tuntevat ehkä parhaiten kliinisen työnohjauksen, jossa keskustelujen lähtökohtana on ohjattavan potilastapaus. Balint –ryhmätyönohjausmuodossa keskitytään hoitosuhteisiin liittyviin ilmiöihin, mielikuviin ja tunteisiin.  Työnohjauksen on koettu virkistävän, antavan uusia näkökulmia ja toimintatapoja suhteessa potilaisiin ja omaan ammatillisuuteen.
 

Koulutus: Luonnon terveysvaikutusten ja luontolähtöisten menetelmien koulutuksen yhteydessä jaamme kokemuksia ja kokeilemme luontolähtöisten menetelmien käytön mahdollisuuksia lääkärin työssä. Käsittelemme aihetta sekä koulutuksellisessa osuudessa että käytäntöä luontoympäristössä.  Vaellukset tukevat luonnon terveysvaikutuksiin liittyvien tutkimusten pohtimista ja tiedon omaksumista.


 

Matkat: 

Helsinki-Malaga- väliä liikennöi useampi lentoyhtiö, esim. Finnair,

Norwegian, Air France ja Air Baltic. 

Lentomatkat eivät kuulu matkan hintaan, mutta lentokenttäkuljetus

kerran tulo- ja kerran lähtöpäivänä sekä kuljetukset vaelluskohteisiin kuuluvat. 

Lentokenttäkuljetusajat sovitaan myöhemmin, kun lentoaikataulut täsmentyvät. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Majoitus: 

Majoitumme Coinin vuoristokylässä rennossa, hyvätasoisessa huvila

Cubo´s Villa La Cascada:ssa, joka on 300 neliön, mm. tupakeittiön, 

8 makuuhuoneen, 3 kylpyhuoneen ja terassin sekä grillikatoksen ja

uima-altaan sisältävä kokonaisuus. 


 

Ruokailut: 

Valmistamme aamiaisen/brunssin yhdessä oppaiden hankkimista aamiaistarvikkeista. Käymme kaupassa matkalla majapaikkaan siten, että jokainen saa lounaseväänsä, välipalansa sekä mahd. iltapalansa ja -juomansa makunsa mukaisesti, tarvittaessa täydennämme varastoja automatkoilla. 

Oppaat tarjoavat ja matkan hintaan kuuluvat aamiaiset, tervetulotarjoilun ja kaksi kertaa illallisen juomineen majapaikassa; toisen teemaillallisen teema sovitaan yhteisesti (esim. merenelävät, hyvää grillistä jne.) ja toinen on pizzailta.  Kolmena iltana illallinen nautitaan alueen ravintolassa omakustanteisesti. 

Vaelluskohteista: 

 

  1. Viikon ensimmäinen kohde on viehättävä vaellus Benahaviksesta pitkin hiekkatietä jylhän jokirotkon reunalla. Vaellus muistuttaa Kuusamon Pientä Karhunkierrosta, sillä se on erämainen ja koko ajan vieressä kohisee puhdasta vettä virtaava joki, Rio Guadalmina, josta Benahavis saa juomavetensä. Ihmisen tekemät rakennelmat, kuten tulipaikat tosin puuttuvat. Päivän aikana on mahdollisuus uimiseen (jopa useampaan kertaan). 
  2. Toisen päivän kohde on Istan, joka on eristäytynyt valkoinen vuoristokylä vain puolen tunnin ajomatkan päässä Marbellasta. Siellä on puhdasta ja kaunista ja sieltä on henkeäsalpaavat näköalat Sierra Blancan vuoristoon sekä Embalse de la Conception- tekojärvelle, josta Marbellan alue saa juomavetensä. 
  3. Pico de la Concha on Sierra Blancan korkein huippu (1215 m), jolta avautuvat näkymät jopa Marokon vuoristoon, Sierra Nevadalle ja Gibraltarille. Reitti tarjoaa täysin koskematonta, villiä vuoristoluontoa sekä seikkailua, sillä huippuharjanne on huimaavan kapea. 
  4. Heti Marbellan takana on yllättävän hyvin luonnontilaisena säilynyt alue, jossa rehevä puronvarren kasvillisuus luo jopa viidakkomaista tunnelmaa. Reitin vaikein kohta on heti alussa, jossa joudumme kiipeämään kallion yli. Reitin alkuosalla seuraillaan Arroyo del Guadalpin- jokea, jonka kallioaltaissa voi uida. Luostariraunion jälkeen vaellamme pitkin loivasti viettävää kalliorinnettä, jossa on lyhyt osuus kettinkiä varmistamassa turvallista kulkua. 
  5. Vaellusviikon päättää Rio Chillarin ihana jokivaellus 14 km, jonka päässä 7 km kohdalla pääsemme ”suihkuun” vesiputouksen alle. Joessa on useita altaita, ns. taskuja, joissa voi pulikoida. Vesi on kristallinkirkasta ja puhdasta.  Varaa mukaan vaihtovaatekerran lisäksi myös vaihtojalkineet, jotka kaikki voit jättää myös autoon. 


 

Vaelluksista ja varusteista: 

 

Vaellusten yhteydessä pohdimme luonnon terveysvaikutuksista kertynyttä tutkimustietoa ja kokeilemme mm. luontolähtöisten menetelmien käyttöä lääkärin työssä. 

 

Vaellukset ovat helppoja - melko vaativia ja korkeuserot huomattavia etenkin vuoristoon mentäessä, mutta pidämme aina riittäviä taukoja ja vauhti sovitetaan vaeltajien mukaan. 

 

Jokipatikka on helppoa kulkua jokea pitkin, mutta edellyttää kenkiä, jotka saavat kastua ja kulua. 

Kevyet vaelluskengät, polkujuoksukengät tai maastokuvioiset lenkkarit ovat myös tarpeen. Vaellussauvat ovat suositeltavat, samoin juomareppu ja vähintään juomapullo, etenkin kuumalla säällä. Uimapuku on tarpeellinen lähes päivittäin, ja se on hyvä pukea valmiiksi alle etenkin jokipatikalle lähtiessä. Sortsit ja t-paita- tyyppinen pukeutuminen riittää perusvarusteeksi. Kerrospukeutumis- ja vaihtovaatetta ja pikku pyyhe tarvitaan mukaan päiväreppuun. Tarvitset evästä, välipalaa ja juotavaa ja retkiruokailuvälineet sen mukaan, mitä syöt. Ota mukaan termospullo kahvia/teetä varten ja retkitermos, jos haluat nauttia lämmintä ruokaa. Istuinalusta voi olla hyödyllinen osassa retkiä, muista myös aurinkolasit ja -voide sekä päähine. Pienet ensiapuvälineet ja pieni pakkaus kipu- ja allergialääkettä voi olla tarpeen. Tuulen ja kevyen sateen pitävä ohut takki kannattaa pakata myös mukaan, samoin pitkälahkeiset housut piikkipensaiden varalta. Joku lämmin kerros myöhäisiä iltoja ja aikaisia aamuja varten voi olla tarpeen. 

Ota mukaan yöpaita ja varaa mukaan myös korvatulpat/silmäsuojus, jos olet herkkäuninen. Valitse rennot vaatteet, joissa viihdyt. 

 

Andalusian luonto: 

 

Sää Andalusiassa on ympäri vuoden lempeän miellyttävä, mutta vuoristovaelluksia ei suositella kesäkuumalla tai sateisella säällä. Helteelläkin on mahdollista toteuttaa nautinnollista jokipatikkaa. 

Keväällä sää on yleensä Suomen kesäsäätä vastaava, mukavan lämmin.

Silloin on vihreää, kukat kukkivat ja linnut laulavat, vettä on joissa paljon,

ja se on puhdasta, yleensä juomakelpoista, ja juomapullojen täyttämiseen

on monin paikoin vesipisteitä. 

 

Vaarallisia eläimiä ei Espanjassa ole sen enempää kuin Suomessakaan,

ja ne ovat, kuten meilläkin esim. karhu, susi ja kyykäärme, ihmisarkoja

ja välttävät ihmisen kohtaamista. 

Ainut varottava, retkeilyoppaissakin mainittu, on

männynkulkuekehrääjä- nimisen perhosen toukka.

Se muodostaa mäntymetsissä keväisin jopa metrien pituisia jonoja,

joissa on havaittu satoja toukkia. Toukan karvoitus sisältää ihoa ärsyttäviä piikkejä.

Ne ovat erityisen haitallisia lapsille ja koirille. Aikuinen osaa varoa näitä, mutta päälle

pudonnutta toukkaa ei pidä poistaa paljain käsin, sillä siitä voi tulla kivulias ihoreaktio. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tärkeää myös:

 

Peruutus on mahdollista viimeistään 3kk ennen tapahtuman ajankohtaa (15.1.23 mennessä), jolloin palautamme maksun 100- prosenttisesti, 2kk ennen tapahtuman ajankohtaa palautamme 50 % maksusta (15.2.23 mennessä). Sen jälkeen peruutus ei ole mahdollista ilman sairausperustetta, joka edellyttää hoitavan lääkärin laatimaa lääkärintodistusta. 

Kerro myös mahdollisista muista terveyshaasteista ja allergioista, jos epäilet niiden aiheuttavan rajoitteita, jotta voimme arvioida mahdollisuutesi osallistua retkille turvallisesti. Kerro myös mahd. erityisruokavalioista. Varmista, että matkavakuutuksesi kattaa myös vapaa-ajan liikunnan ulkomailla. Kuljetusten ajalta (oppaiden kyydissä) sinulle on hankittu lisävakuutusturva. 


 

Tapaamisiin Andalusiassa!

 

 

Maarit, Kari ja Martina