Parisuhdevaellus yhteinen polku

 

 

Ihmissuhteet ja erityisesti parisuhde kuuluvat valtavan tärkeänä osana hyvään elämään.

Parisuhdekurssi olisi tarpeen  jo ennen ongelmien ilmaantumista ennaltaehkäisevästi.  Onhan todettu, että iso osa eroista on turhia ja ne olisi voitu estää, mikäli puolisot ymmärtäisivät enemmän toisiaan ja tiedot esim. omasta ja toisen taustasta olisivat riittävät.

Molemmat puolisot yleensä hyötyvät parisuhteen jatkumisesta, mutta tutkimusten mukaan parisuhde tukee etenkin miesten terveyttä erityisesti iän karttuessa. 


Parisuhteen päättymiseen liittyy paitsi inhimillistä kärsimystä, niin myös työkyvyttömyyttä esim. masennuksen pahenemisena ja pitkittymisenä. Työuran päättymisen jälkeen tai työttömänä yksinäisyys tuntuu vielä pahemmalta. Taloudelliset ongelmat pahenevat, kun yhden kodin kulut muuttuvatkin kahden talouden kuluiksi.


Kaksin on kauniimpi, fyysinen läheisyys ja asioiden jakaminen vapauttavat mielihyvähormoneja, jotka estävät jopa kipuja ja masennusta. Iän myötä ja voimien vähentyessä on helpottavaa, kun tuetaan toinen toistaan omien vahvuuksien mukaisesti, ja avun saajan lisäksi myös auttaja kokee elämänsä merkitykselliseksi. 

Parisuhde -vaellukselle pääsette tehtyänne ensin Väestöliiton Parisuhteen kartoitus -testin, jonka löydätte täältä.

 

Suhteenne tilannetta voidaan arvioida pisteiden perusteella, kun lähetätte tuloksen Kivitaskun sähköpostiin. Voitte myös lähettää kummankin puolison vapaamuotoisen näkemyksen tilanteesta.  Lähetämme teille vastausviestin. Jos ongelmanne ovat vaikeita, ei vaellus kenties sovellu teille, vaan suosittelemme silloin pariterapiaa.

Kyseessä on koko päivän, noin 7-8h kestävä vaellus, jolla oppaina, kouluttajina ja keskustelun fasilitoijina toimivat pariskunta Maarit ja Kari, ja tarvittaessa käytämme myös ulkopuolisen pariterapeutin apua.

Käymme yhdessä läpi parisuhteen säännöt ja vaiheet sekä tavallisia parisuhteen konflikteihin johtavia teemoja (jotka valitaan sähköpostikirjeenvaihdon ja parien tarpeiden ja kiinnostuksen perusteella). Keskustelemme myös yleisesti esim. puolisoiden taustoista, kasvatuksesta, tavallisista peloista ja teoriasta, joka selittää kiintymysmallin kehittymistä. 

Pyrimme keskustelemaan jokaisen parin kanssa muodostaen käsityksen parisuhteen tilanteesta myös sitä tarkkailemalla.

Pari saa vaelluksen jälkeen tai tarvittaessa sähköpostitse oppaiden arvion parin tilanteesta ja kehittymistarpeista. 


Kerralla voi osallistua 2-3 paria, ja vaellus tapahtuu Hossan kansallispuistossa, lähtö os. Hossalaislammit, Pistonlehdontie 225, Suomussalmi. Vaellamme lyhennetyn Kokalmuksen kierroksen, noin 10km, jolla voi tutustua Hossan upeimpiin maisemiin ja kokea hienoja taukopaikkoja. Retkellä nautitaan nokipannukahvit. Ottakaa omat yhteiset eväät ja tulkaa omalla kyydillä.