Koulutusvaellusviikko psykologeille ja psykoterapeuteille Italian Lago Maggiorella 13.-19.4.2024

 

Sisältö

 

Teemme Pohjois-Italian Lago Maggiorella ja Val Granden kansallispuistossa rauhallisia patikointiretkiä, joiden pituudet ovat noin 6–10 km. Matka majapaikalta vaelluskohteeseen kestää noin 30 minuuttia (M.Limidario: 50minuuttia). Patikointien aikana hyödynnämme liikunnan ohella erilaisia luonnossa tehtäviä stressinsäätelyn harjoitteita. Lisäksi toteutamme koulutuksellisia keskusteluja syventäen luontoteeman käyttämistä omassa palautumisessa ja käytännön asiakastyössä.
 
Jaamme kokemuksia ja kokeilemme osallistujien hyväksi havaitsemia menetelmiä ja tutkimme uusia tapoja tehdä 
psykologin ja psykoterapeutin työtä. 

Majapaikkamme, yli 200 vuotta vanha, remontoitu, yli 60 v saman suvun hallinnassa ollut viehättävä huvila Casa degli Amici, sijaitsee retkikohteisiin nähden keskeisesti pienessä Biganzolon kylässä Lago Maggioren rannan tuntumassa hieman Verbaniasta koilliseen. Huoneista ja yhteisistä tiloista, kuten terassi ja puutarha, on pääosin järvinäkymät. Ympärillä on vehreä puutarha sekä järvi- ja vuoristomaisemia.


Ohjaajat: 
Nina Lyytinen, 

PsL, työ- ja organisaatiopsykologian 
erikoispsykologi, EMDR-terapeutti,

Psykopodiaa- podcastin vetäjä
 
Maarit Lindström, 
LL, työterveyshuollon erikoislääkäri, asiantuntijalääkäri,

luonnon terveysvaikutuksista vakuuttunut erä- ja luonto-opas, sekä
Kari Hiltunen,

erikoishammasteknikko, kokenut luontoliikkuja ja eränkävijä, toinen vaellusopas, 
Kivitasku -hiking 


Ilmoittautuminen: kivitaskuhiking@gmail.com, lisätiedot: www.kivitasku-hiking.fi
Ryhmän koko on 8–11 henkilöä ja paikat varataan ilmoittautumisjärjestyksessä majoittuen ensisijaisesti 2 hengen huoneissa. Ilmoittauduthan viimeistään 30.11.23 mennessä! 

 

Ohjelma
La 13.4.24: Saapuminen Milanoon, kuljetus Biganzoloon, majoittuminen ja tervetuloa!
Majoittuminen huoneisiin klo 20 mennessä. 
Klo 20.30 huvilan terassilla: iltapalaa, tervetulosanat, esittäytyminen, varusteiden tarkistus ja viikon ohjelman läpikäynti sekä sovimme vielä ohjelman yksityiskohdista, mm. kaupassa käynnistä yms. 

 

Su 14.4.24: Koulutuksen aloitus ja Monte Limidario 10 km, keskiraskas-raskas
klo 9–11 Aamupala/brunssi klo 9–10 ja johdanto koulutukseen klo 10–11
klo 11.30 lähtö vaellukselle ja käynti kaupassa matkalla. 
Vaellus noin klo 13–18 sisältäen lounasevästauon ja muut juoma- ja kahvitauot, käytännön harjoitukset. 
Paluu klo 19 mennessä majapaikalle
Illallinen klo 20 alkaen Biganzolossa

 

Ma 15.4.24: Koulutus ja retki Val Granden kansallispuistoon; Gabbio- Rifugio Piancavallo, 10 km, keskiraskas 
klo 8–10.30 Aamupala/brunssi klo 8–9 ja koulutus klo 9–10.30
klo 11 lähtö vaellukselle. 
Edellisen päivän harjoitteiden läpikäynti ja kokemusten jakaminen vaelluksen aluksi. 
Vaellus noin klo 12.30–17.30 sisältäen harjoitukset sekä ruoka- ja juomatauot 
Illallinen klo 18.30 alkaen, Pallanza
Paluu majapaikkaan noin klo 20

 

Ti 16.4.24: Koulutus ja kevyempi vaelluspäivä; laivaretki Intra-Laveno ja köysiradalla ylös ja lyhyt vaellus Sasso del Ferron huipulle ja takaisin. Koulutuksellinen osuus toteutuu esim. laivamatkojen aikana. 
klo 8.30–9.30 Aamupala/brunssi, ja sen jälkeen lähtö klo 10, automatka tai vaihtoehtoisesti kävely laivasatamaan 2 km. 
Paluu noin klo 15 mennessä, jonka jälkeen vapaata ohjelmaa ja tutustumista Intraan/ Verbaniaan.
Yhteinen illallinen Biganzolo/Intra/Verbania klo 19 alkaen


Ke 17.4.24: Koulutus ja ja Monte Morissolo, 9 km
klo 8–9 Aamupala/brunssi ja koulutusta 9–10
klo 10.30 lähtö vaellukselle
Vaellus noin klo 11.00–16.30 sisältäen koulutusta, lounasevästauon sekä juoma- ja kahvitauot. Uinti Cannero-Rivieran rannassa halukkaille sään mukaan.
iltaruokailu noin klo 18.00 alkaen rantaravintolassa, Cannero-Riviera.
Paluu majapaikkaan (ja tarv. käynti kaupassa) noin klo 20.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

To 18.4.24: Koulutus ja vaellus Monte Carza ja lähihuiput, keskiraskas rengasreitti 8 km.
klo 8–10.30 Aamupala/brunssi klo 8–9, ja koulutus 9–10.30, edellisen päivän harjoitteiden läpikäynti ja kokemusten vaihto
klo 11.30 lähtö vaellukselle 
Vaellus klo 12–17.30 sisältäen lounaseväs-, juoma- ja kahvitauot sekä koulutusta.
Päätösillallinen Cannobion rantaravintolassa klo 18–18.30 alkaen.


Pe 19.4.24: Koulutuksen päätös ja huoneiden luovutus
klo 8–10.30 Aamupala/brunssi klo 8–9, koulutuksen päätöskeskustelu ja palautteet klo 9–10.30.

Huoneiden luovutus ja valmistautuminen kotimatkaa varten.

Lentokenttäkuljetuksen kellonaika sovitaan myöhemmin vastaamaan lentoaikataulua.

Hyvää kotimatkaa!

 

 

 

 

 

 

Lisätiedot:


Hinta:

 

1790 euroa sisältää: alv:n, majoituksen 2 h huoneessa lakanoin ja pyyhkein (+yhden hengen huoneen lisähinta 390e), koulutuksen, vaellukset, opastuksen ja oppaiden muut palvelut, kuten kuljetukset kohteisiin ja yhteisen lentokenttäkuljetuksen tullessa ja lähtiessä ohjelman mukaiseen aikaan, tervetulotarjoilun ja aamiaistarvikkeista yhdessä valmistetun aamiaisen/brunssin päivittäin. 

Ravitseva aamupala/brunssi sisältää mm. kahvia, teetä, mehua, leipää, leikkeleitä, jugurttia, mysliä, puuroa, munia ja hedelmiä. Halukkaat saavat kahvia/teetä myös termospulloon vaellusevääksi.

Hinta ei sisällä lentomatkoja, vaelluseväitä, välipaloja, ravintolaruokailua eikä laiva- ja pääsylippuja. 


Matkat:

 

Finnair lentää Helsingistä Milanon Malpensan lentokentälle, ja esim. lennolla klo 16.10, joka on Milanossa klo 18.15, ehtii tervetuloiltaan. Myös maata pitkin matkustaville on hyviä vaihtoehtoja, kuten juna tai flixbussi Tukholmasta Hampuriin ja siitä junalla tai bussilla Milanoon. Yöjuna tai -bussi säästää aikaa. Myös maata pitkin matkustavat pääsevät samaan yhteiskuljetukseen tarvittaessa Malpensan lentokentältä. Baselista pääsee myös junalla Domodossolaan ja siitä Stresaan, josta voi nousta yhteiskuljetukseen. 

Lentomatkat tai matkat maata pitkin eivät kuulu matkan hintaan, mutta kuljetus kerran tulo- ja kerran lähtöpäivänä sekä kuljetukset vaelluskohteisiin kuuluvat. 
Kuljetusajat sovitaan myöhemmin. 

 

Majoitus: 


Majoitumme Lago Maggioren Biganzolon kylässä rennossa, historiallisessa, mutta hyväkuntoisessa ja hyvin varustellussa, saman suvun omistuksessa yli 60 v olleessa huvila Casa degli Amici: ssa, jossa on avotakka tupakeittiössä, makuutilat jopa 12 henkilölle enimmäkseen 2hh:ssa (parisängyt), useampi kylpyhuone ja wc. Talossa on myös terassi sekä kaunis kukkiva puutarha. 
Das Anwesen – Biganzolo

 

Ruokailut: 


Valmistamme aamiaisen/brunssin yhdessä oppaiden hankkimista aamiaistarvikkeista. Käymme kaupassa matkalla majapaikkaan siten, että jokainen saa lounaseväänsä, välipalansa sekä mahd. iltapalansa ja -juomansa makunsa mukaisesti, tarvittaessa täydennämme varastoja muilla automatkoilla. Ota mukaan jo Suomesta ensimmäisen vaelluspäivän välipalat, lounas syödään silloin maatilamajoituksella. 
Oppaat tarjoavat ja matkan hintaan kuuluvat aamiaiset/brunssit/eväskahvit ja tervetulotarjoilun. Muuten illallinen nautitaan alueen ravintolassa omakustanteisesti.

 

Koulutus


Viikon aikana toteutamme koulutuksellisia keskusteluja syventäen luontoteeman käyttämistä psykologin ja psykoterapeutin työssä. Nina on käyttänyt luontolähtöisiä ja muita stressinsäätelyn menetelmiä ohjatessaan Libanonissa palestiinalaispakolaisten kanssa työskenteleviä sosiaalityöntekijöitä vuodesta 2014.  He kokivat itse hyötyvänsä menetelmistä niin paljon, että heille järjestettiin kouluttajakoulutus ja nyt nämä 10 sosiaalityöntekijää hyödyntää ja kouluttaa muita näistä teemoista.  

Jaamme kokemuksia ja kokeilemme luontolähtöisten menetelmien käyttöä etenkin stressinsäätelyn hallinnassa. Nina puhuu mielellään myös itsetuntemuksesta, luontosuhteen vahvistamisesta ja luonnon hyvinvointivaikutuksista kokonaisuutena. 

 

Vaelluskohteista: 

 

  1. Viikon ensimmäinen kohde on Monte Limidario, 2188 m korkea vuori, Sveitsin ja Italian rajalla, jonka huipulle asti vaellus on varsin vaativaa ja vie aikaa. Alkumatka on kuitenkin mukavan vaihtelevaa ja metsäistä maisemaa sekä ihania näkymiä tarjoava. Siellä on mm. alkukesästä kullankeltaisena hohtava Bosco Sacro eli kultainen metsä ja rinteellä Rifugio Al Legnin kohdalla 1250 m korkeudessa, on sopiva taukopaikka, jolta on hyvät näkymät ja jossa on majoitus- ja ruokailumahdollisuus. Tästä lähdemme paluumatkalle. 
  2. Toisen päivän kohde on Val Granden kansallispuistossa, ja se kuuluu eteläisen puiston osan suosituimpiin upeiden avoimien maisemiensa ja hyvän saavutettavuutensa ansiosta. Retki Piancavallon vuoristomajalle alkaa P-paikalta, jonka vieressä on aasien aitaus. Kuljemme poikki maatilan pihapiirien, ja nousemme heinikosta ja hernepensaasta muodostuvan aluskasvillisuuden läpi kulkevaa polkua ylöspäin, siellä täällä on lehtipuita. Maisemat järvelle ovat upeat! Yhä ylemmäs mentäessä kallioisen maaston osuus kasvaa ja esim. koivut pienenevät, ja joukossa alkaa olla myös matalia alppiruusupensaita. Todano- vuoren (1667 m) huipulla ei enää kasva kuin heinää. Ihan sinne emme kiipeä, vaan lähdemme paluumatkalle pidettyämme lounasevästauon Rifugiolla (1528 m) joko nauttien majan antimia sen terassilla tai omia eväitä esim. läheisen kappelin edustalla. 
  3. Vuorossa kevyempi vaelluspäivä/välipäivä; laivaretki Intra-Laveno ja köysiradalla ylös ja lyhyt vaellus Sasso del Ferron huipulle (1062 m) ja takaisin. Tällä retkellä pääset ihailemaan Lago Maggioren maisemia järveltä, laivasta käsin ja kiipeämään vastarannan vuoren huipulle köysiradan yläaseman jälkeen. Köysiradan kuljetuskopit ovat joko avoimia tai suljettuja, voit valita jännittävän tai vielä jännittävämmän kyydin välillä! Sasso del Ferron huippu on myös suosittu liitovarjojen lähtöpaikka, joten sitäkin harrastusta on kiva seurata. 
  4. Viikon neljäs kohde on Monte Morissolo, 1313 m.  Monte Morissolon reitillä näet sekä elävän maatilan pitoa aasiaitauksin Alpe Ronnossa että hylättyjä maatilan rakennuksia ylöspäin mentäessä Alpe Morissolossa. Täällä on hyvät mahdollisuudet nähdä pieneläimiä, kuten liskoja.  Pidämme lounasevästauon huikeissa järvimaisemissa ja palaamme samaa reittiä takaisin. Luonnon rauha on tällä hiljaisella reitillä todella läsnä.
  5. Monte Carza, 1116 m on yksi tärkeistä lähihuipuista, ja sen kanssa linjassa on muutama muu hieno huippu. Tältä metsäiseltä reitiltä pääset näkemään laaksot molemmin puolin ja saat nauttia runsaasti myös järvinäköalasta metsän lomasta. Monte Carzalla voi todistaa myös alueen sotiaallisesta sekä kirkollisesta historiasta, sillä siellä on mm. syvä sodanaikainen luola ja uudempi kappeli, joiden lähellä on iso piknik-alue upein järvimaisemin. Seuraavan huipun päälle on rakennettu jättimäinen keltainen penkki osana projektia (BBCP, The big bench community project), jossa näitä on koko Italian alueelle rakennettu 200 ja tämä on n:o 138. Tämän projektin tarkoituksena on tukea paikallisia yrityksiä, turismia ja käsityötaitoa. 

 

Vaelluksista ja varusteista yleistä: 


Vaellusten yhteydessä pohdimme luonnon terveysvaikutuksista kertynyttä tutkimustietoa ja kokeilemme mm. luontolähtöisten menetelmien käyttöä psykologin ja psykoterapeutin työssä. 
Vaellukset ovat helppoja-melko vaativia ja korkeuserot huomattavia etenkin vuoristoon mentäessä, mutta pidämme aina riittäviä taukoja. 

Kevyet vaelluskengät, polkujuoksukengät tai maastokuvioiset lenkkarit ovat tarpeen. Vaellussauvat ovat suositeltavat, samoin juomareppu tai -pullo. Uimapuku on tarpeellinen, ja sen voi pukea alle etenkin, jos on lämmin sää. Sortsit ja t-paita- tyyppinen pukeutuminen riittää perusvarusteeksi.
Kerrospukeutumis- ja vaihtovaatetta ja pikku pyyhe tarvitaan mukaan päiväreppuun. Tarvitset evästä, välipalaa ja juotavaa ja retkiruokailuvälineet sen mukaan, mitä syöt. Ota mukaan termospullo kahvia/teetä varten ja retkitermos, jos haluat nauttia lämmintä ruokaa. Istuinalusta voi olla hyödyllinen, muista myös aurinkolasit ja -voide sekä päähine. Pienet ensiapuvälineet ja pieni pakkaus kipu- ja allergialääkettä voi olla tarpeen. Tuulen ja kevyen sateen pitävä ohut takki kannattaa pakata myös mukaan, samoin pitkälahkeiset housut. 
Lämmin kerros iltaan on myös tarpeen, samoin yöpuku ja korvatulpat ja silmäsuojus, jos olet herkkäuninen. Valitse rennot vaatteet, joissa viihdyt.

 

Tärkeää myös:

 

Peruutus on mahdollista viimeistään 3kk ennen tapahtuman ajankohtaa,

jolloin palautamme maksun 100- prosenttisesti, 2 kk ennen tapahtuman

ajankohtaa palautamme 50 % maksusta. Sen jälkeen peruutus ei ole

mahdollista ilman sairausperustetta, joka edellyttää lääkärintodistusta. 
Kerro myös mahdollisista muista terveyshaasteista ja allergioista,

jos epäilet niiden aiheuttavan rajoitteita, jotta voimme arvioida

mahdollisuutesi osallistua retkille turvallisesti. Kerro myös,

jos tarvitset erityisruokavaliota. Varmista, että matkavakuutuksesi

kattaa myös vapaa-ajan liikunnan. Kuljetusten ajalta (oppaiden kyydissä)

sinulle on hankittu lisävakuutusturva. 


Tapaamisiin Lago Maggiorella!


Maarit ja Nina sekä Kari